keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Kaljut ihmiset aiheuttavat vaaratilanteita

   Mieltäni on pitkään vaivannut kaljupäiset ihmiset yhteiskunnassa. Kaljuuntuminen on tietenkin monien kohdalla omasta tahdosta riippumaton ilmiö, ikää tulee lisää ja tukka harvenee. Kaljuuntuminen ei ollut vielä pari sataa vuotta sitten samanlainen ongelma, kuin nykyisin, mutta tämän päivän teknologisessa maailmassa kaljupäät ovat monella tapaa todellinen ongelma.

   Valtaosa ihmisistä tietänee, että esimerkiksi suurennuslasilla pystyy keskittämään auringon säteet pieneksi kuumaksi kimpuksi, jolla voi halutessaan sytyttää tulen. Koteja on syttynyt palamaan, kun aurinkoisen huoneen pöydälle on jätettu silmälasit ja aurinko on paistanut sopivassa kulmassa lasien läpi, saaden aikaan tämän polttolasi-ilmiön. Läpinäkyvällä vesipullolla on myös sytytetty tulta käyttäen samaista tekniikkaa.
Esimerkkejä polttolasi-ilmiöstä on ääretön määrä ja toisinaan tulen  syttymiseen riittää pieni lasinpalanenkin. Harva meistä kuitenkaan tietää, että kaljupäiset ihmiset ovat sytytelleet samalla tekniikalla paljon maastopaloja tahattomasti.

   Kaljuuntuvilla ihmisillä on usein äärimmäisen huono itsetunto. Orastavan kaljun yli yritetään epätoivoisesti kammata niitä viimeisiä hiuksia, joita päästä vielä läpi puskee. Ennemmin tai myöhemmin totuus iskee kuitenkin vasten kasvoja ja kaljuuntuvat ihmiset masentuvat. Masennuksen myötä alkaa alkoholin ja usein myös muidenkin päihteiden hallitsematon  käyttö. Miettikääpä itse kaljupäistä lihavaa miestä sammuneena Kauhavalaisessa kuivassa lehtimetsässä. Aurinko paistaa vahaiseen päähän, keskittää auringonsäteet pieneksi kimpuksi ja sytyttää maastopalon koituen usein tämän alkoholisoituneen miehen kohtaloksi. Harva myöskään tietää, että Austraalian maastopaloistakin lähes puolet ovat saaneet alkunsa luontoon sammuneiden kaljupäiden syystä.

   Kaljut ihmiset aiheuttavat muitakin ikäviä vaaratilanteita. Suuri osa autokolareista on ainakin välillisesti tukattoman kansanosan aiheuttamia. Aurinko paistaa ja se vahainen kuula aiheuttaa ikäviä heijastuksia autoilijoiden silmiin. Sokaistuneet kuljettajat ajavat kolarin tai pahimmassa tapauksessa osuvat esimerkiksi jalankulkijaan. Syyttävä sormi osoittaa automaattisesti autoilijaa. Miksei kukaan syytä koko tapahtumaketjun aiheuttajaa, kaljua joka itsekkäästi kulkee auringonpaisteessa avopäin?

   Nahkapäät häiritsevät myös gsm, radio ja tutkajärjestelmiä.  Radioiden katvealueista syytetään usein heikkoa lähetyssignaalia, mutta kukapa tavallisista ihmisistä on tullut edes ajatelleeksi, että kaljut ovat syypäitä tähänkin ongelmaan. Radioaallot kulkevat ilmassa kohti radiovastaanotinta ja väliin osuu kaljupää. Aallot kimpoavat päästä avaruuteen ja tämän vuoksi radio-ohjelman nauttiminen on täysin mahdotonta tämän lihallisen esteen toisella puolella olevilla alueilla.
 Luulette tietenkin, että tämä on joku vitsi, mutta valitettavasti tämä on mitä suurin ongelma. Jokainen voi testata tätä ilmiötä halutessaan itse. Pitää vaan pyytää kalju avustaja paikalle ja suihkuttaa vesiletkulla vettä hänen päähänsä. Tällä helpolla ja halvalla testillä näette, miten vesisuihku hajoaa kaikkialle.

   Kaljuista on paljon ongelmia, mutta on heistä yksi hyötykin. Osa auringon lämpösäteilystä heijastuu takaisin avaruuteen ehkäisten samalla hieman ilmastonmuutosta. Hyödyt ja haitat ovat valitettavasti kuitenkin karkeassa epätasapainossa, joten tästä yhdestä hyödystä huolimatta olisi syytä keksiä jonkinlainen keino peittää näitä vaaranaiheuttajia.
Perinteinen peruukki on tietenkin luonnollinen valinta, mutta muitakin vaihtoehtoja olisi syytä miettiä.
 Itse olen ajatellut sellaista tarralenkkareista tuttua kiinnityssysteemiä. Toinen tarrapinta liimataan päähän ja toinen osa vaikka suikaleeseen tekonurmea tai muuta vastaavaa pinnoitetta. Olihan matkapuhelimiinkin aikoinaan saatavissa jos jonkinlaisia vaihtokuoria. Miksei ihmispäähän voisi kiinnittä vaikka rajattomasti erillaisia teemapintoja. Miltä kuulostaisi vaikka unikkokuosinen pää? Omasta mielestäni lähinnä oksettavalta, mutta tälläkin kuosilla on jostain käsittämättömästä syystä se kannattajaryhmänsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti